fbpx
Издаване на електронни касови бележки


електронна касова бележка 1

Знаете ли, че в България има повече от 20 000 електронни магазина? Представете си колко много хартия се използва при реализацията на всички продажби, осъществени от тях. Издаването на електронни касови бележки вече не е тема табу. Научете как, кога и защо да издавате електронни бележки! 

Какво ще научите от статията “Издаване на електронни касови бележки”?

 

 

Правната уредба, на която ще се позовем се съдържа в:

 • Закона за данък върху добавена стойност
 • Наредба Н-18 
 • Материали, публикувани на официалната интернет страница на Националната Агенция за приходите

 

Какво представляват електронните касови бележки?

Електронна касова бележка 5

Електронната касова бележка е официален данъчен документ (фискален бон) регистриран през фискално устройство, но не разпечатан на хартиен носител. 

По своята функция, електронната касова бележка не се различава от стандартния фискален бон. 

Какви са условията за издаване на електронна касова бележка?

Имате възможност да издавате електронна касова бележка, вместо обикновен касов бон при наличието на следните ЧЕТИРИ условия:

 • Продажбата трябва да бъде реализирана, във връзка с търговската дейност на електронен магазин.;

„Електронен магазин“ е софтуер, достъпът до който се осъществява през интернет при използване на уеб-браузер или мобилно приложение, и чрез който се извършва продажба на стоки/услуги посредством сключване на договор от разстояние. 

 • Имате осъществена продажба, която изисква фискален бон; 

Съществуват продажби с определени методи на плащане, които не изискват издаване на касов бон. Електронните касови бележки в този случай не са необходими:

   • Внасяне на пари в наличност по платежна сметка;
   • Кредитен превод;
   • Директен дебит;
   • Наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга;
   • Пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи;

електронна касова бележка 30

 • Касовият Ви апарат е фискализиран за регистрация на продажби в онлайн магазини;

При първоначалната регистрация на касовия апарат е необходимо да уведомите Вашият сервизен техник, че желаете да използвате вашия фискален апарат за електронна търговия и желаете да издавате електронен касов бон.

 • Използвате специализиран софтуер, който да извършва комуникацията между касовия апарат и онлайн магазин.

Дори и след като касовият апарат е фискализиран за издаване на електронна касова бележка, той няма как да подаде команда към онлайна магазин, за да се изпрати документа на клиента.

Необходимо ви е да използвате специализиран търговски софтуер, който да бъде посредник между онлайн магазина и касовия апарат, посредством API.

Какви са предимствата на електронните касови бележки? 

Електронна касова бележка 11

 • Опазвате околната среда

Замисляли ли сте се колко касови ролки използвате за една година? А сега си представете колко касови ролки за една година използват 20 000 онлайн магазина- при това напълно ненужно! Всеки един от нас може да направи минимални промени в своето ежедневие, за да можем като общество да направим оптимални промени!

 • Пестите пари от консумативи

Ако вече сте отговорили на първия въпрос, то съвсем лесно може да изчислите колко парични сте инвестирали в касови ролки, при това- ненужно.

 • Пестите време на Вас и на Вашите клиенти

Дигитализирането на процеса пести време, пари и усилия

Електронната касова бележка и I-CASH

Електронна касова бележка 100

I-CASH е  специализиран търговски и складов софтуер, предоставящ  възможност да бъде интегриран към онлайн магазин, разработен на разширението “WooCommerce” на платформата “WordPress”.

По-подробна информация за интеграцията може да откриете в категория “Електронна търговия” в нашия блог.  

След осъществена интеграция, всяка продажба в онлайн магазина се синхронизира със складовия софтуер и прилежащото търговски оборудване – касов апарат. 

Функционалността „Електронна касова бележка“ на Търговски и складов софтуер I-CASH е разработена специално за касови апарати на „Daisy Tech“.

По този начин не само можете да издавате електронна касова бележка, която вашият клиент да получи, но и имате достъп до складова програма, в която може да проследите всички ваши продажби, доставки, наличност, финансови и счетоводни справки. Целият процес е автоматизиран.

Как да генерирате електронна касова бележка, чрез I-CASH?

електронна касова бележка 12

 • Необходимо е да имате създаден клиентски профил в I-CASH и да имате активиран и интегриран модул за онлайн магазин. 

Ако все още нямате създаден клиентски профил в I-CASH имате възможност да направите Вашата регистрация на WWW.ICASH.BG Всеки нов клиент получава безплатен месечен достъп до програмата. 

За да ви бъде активиран модул “Онлайн магазин” и да Ви бъде разяснено как да извършите интеграцията на Вашия онлайн магазин е необходимо да се свържете с наш сътрудник на тел. (+359) 2 960 7123 или на e-mail info@icash.bg

 • Извършете комуникацията  между касовия апарат и Модула за бързи продажби (POS)

Комуникацията с търговското оборудване- касов апарат се извършва посредством Модул за бързи продажби (POS). В нашето ръководство можете да научите как да го направите. 

 • Конфигурирайте издаването на електронна касова бележка в I-CASH 

След като сте интегрирали онлайн магазина и сте осъществили комуникация с касовия апарат следва да конфигурирате допълнителни настройки, позволяващи осъществяването на принтиране на електронна касова бележка. 

Как да го направите?

Моля, влезте във Вашето складово стопанство. Изберете меню “Настройки”, подменю “Други”- “Онлайн магазин” и ще ви се визуализира следния екран: 

Електронна касова бележка 3

Изберете приложимите за нас настройки. В нашия случай е необходимо да активираме принтирането на електронна касова бележка. При активиране на електронна касова бележка тя ВИНАГИ се изпраща на клиента на посочената от него електронна поща. 

В поле “Пренасочи плащането от WooCommerce Към I-Cash” ще ви се визуализират всички методи на плащане във Вашия онлайн магазин. Необходимо е да изберете “в брой” към онзи метод на  плащане, при който е необходимо да се издаде “електронна касова бележка”. 

 • Генериране на електронна касова бележка- механизъм

След заявена поръчка от клиент на Вашия сайт, онлайн магазинът изпраща информация към Модула за бързи продажби POS на Търговски и складов софтуер I-CASH, а оттам към касовия апарат, който регистрира продажбата. 

Касовият апарат разпознава, че продажбата е извършена през онлайн магазина и не разпечатва касовия бон, а го генерира в електронен документ, който се  изпраща на клиента.

Електронна касова бележка 15

В случай, че имате допълнителни въпроси не се колебайте да се обърнете към наш сътрудник на: 

 • (+359) 2 960 7123
 • info@icash.bg

 

Безплатна консултацияБезплатна консултацияБезплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация