fbpx
Как да подготвим рецепти?


Как да подговим рецепти и да създадем артикулната база в I-Cash?

Ще разделим въвеждането на номенклатурите на два варианта и ще ги обсъдим по отделно като засегнем определени ситуации и как да ги подготвим. Първо ще обсъдим артикулите , който се ползват на бара , след това стоките , които се ползват в кухнята и отделно ще обсъдим какво се случва с артикулите , които се ползват и на двете места.

Въвеждането на стоките можем да подготвим по два начина. Първият начин е по – лесен и бърз , за втория ще Ви трябва да отделите малко повече време. Основната разлика между двата метода на въвеждане на стоките се отразява след това в справките, които дава програмата.

Вариант 1

Започвам с подготовката на артикул като създаваме артикул. За пример създаваме артикул „Кафе еспресо“, който ще доставяме и продаваме на бройка. Добавяме артикул, като въвеждаме само име на артикул и задаваме продажна цена. Запазваме и вече сме готови да извършваме всички търговски операции: доставка , продажба, брак, ревизия и прехвърляне. По този начин създадена базата данни ще ни дава информация за движението на артикула в стопанството:

  • колко бройки сме заприходили

  • колко бройки сме продали

  • колко бройки сме бракували

  • колко бройки сме открили на ревизия и дали има разминаване между намерено и очаквано количество

  • колко бройки сме прехвърлили от склад в склад , ако имаме повече от един обект регистриран в програмата

Това е по – бързия и лесен вариант, но той не може да ни даде информация колко кафе сме продали и колко сме доставили, а само колко броя кафета сме продали. По този начин подготвени артикулите няма да ни дадат информация колко пари сме дали за кафе и колко пари ни е печалбата от този продукт.

Вариант 2

Започваме с подготовката на артикул. Ще ползваме примера от вариант 1, но ще го подготвим като артикул с рецепта. За целта ще създадем артикул „Кафе на килограм“. Това ще е артикула , който ще се доставя. Въвеждаме име и продажна цена , която е равна на доставната цена. Сменяме мерната единица като избираме „кг“(не бройна мерна единица). Това ще ни позволи да правим доставки и да ползаваме артикула като съставен като въвеждаме количества различни от цели числа В допълнителни настройки маркираме артикула като съставен и забранен за продажба. По този начин подготвен артикула ще предотвратим неговата евентуална бъдеща продажба.

След като сме подготвили съставния артикул требя да се върнем в предходния „Кафе еспресо“ и да отворим таб „Рецепта“ и да подготвим такава. Избираме кода да се изпълнява рецептата – При продажба и започваме да изреждаме артикулите , които ще влизат в нея – „Кафе на килограм“ от падащото меню и въвеждаме неговото количество. В примера трябва да въведем количество „Кафе на килограм“ , което ще излиза от склада при продажба на 1 брой „Кафе еспресо“ т.е. 0.007 кг.

Забележка: При създаване на складовото стопанство програмата генерира две мерни единици „бр“ и „кг“. Ако искате допълнителни мерни единици моля свържете се с наш сътрудник на посочените мейли в сайта.

Следващото поле в таблицата с рецептата е Фира. Можете да въведете количество, което ще се добави към посоченото от вас в предната клетка и при продажба програмата ще сумира двете количества и те ще излязат от склада. Това ще доведе и до повишаване на доставната цена и маржа при продажба.

Програмата позволява и добавянето на редове в рецептата, което ще доведе до извеждане на няколко стоки при една продажба. Ако създадем артикул Кафе с мляко, рецептата му ще се състой от два реда Кафе на килограм и мляко на литър.

Създаване на рецепта

Създаване на рецепта

По този начин трябва да подготвим всеки един артикул в меню „Артикули“. Първо трябва да започнем със списък на всички съставни артикули и след това да подготвим артикулите за продажба с рецепта.

Какво можем да очакваме от програмата при така подготвени номенклатури ?

При този вариант на структуриране на базата данни с артикули , клиента ще получи по – детайлни справки. В системата артикулите ще бъдат разделени на две категории и клиента ще има възможност от една страна да следи количеството на насипно кафе в склада и програмата ще алармира, когато неговото количество намалее и от друга страна ще има възможност да следи приходите от продажбите на кафе. Като на база на доставки и продажби програмата ще калкулира и печалбата по дни , на месечна и на годишна база.

Нефискални принтери и разделяне на обороти

Програмата поддържа и нефискални принтери (можете да разгледате модели на сайта на фирма Дейзи Тех АД ), към които се изпраща информация, която работника получава под формата на бележка с информация за поръчка от клиента с количества и видове артикули.

За да се „раздели“ оборота и потребителя да получава информация за продажби от бар и от кухня трябва програмата да се настрои да подава определена информация към определен принтер. С други думи бармана да получава информация за поръчани кафета , а готвача да получава информация за поръчани десерти. Конкретика и детайли можете да получите в секцията блог в нашия сайт.

След като се структурират артикулните групи, ползвателя на програмата ще има възможност да следи не само общия оборот , но и оборота в кухнята и оборота на бара.

Как да подготвим шаблони за нефискалните принтери вижте тук

Какви отчети получавате от модула за бързи продажби вижте тук

Безплатна консултацияБезплатна консултацияБезплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация
Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. За повече информация и настройки, моля посетете нашата Политика за използване на бисквитки.

Затвори