fbpx
Отчети от модула за бързи продажби


Отчети от модула за бързи продажби

Софтуерът има възможност да изведе много и най– различни отчети. В тази публикация ще засегнем само тези, които можете да принтирате от нефискален принтер и тези , които са заложени във фискалното устройство.

I. ОТЧЕТИ ОТ ФИСКАЛНО УСТРОЙСТВО

От фискалното устройство имате възможност да принтирате четири отчета. Всички отчети се „пускат“ от модула за бързи продажби.

1. Отчет по оператори

Това е отчет, който съдържа информация за натрупан оборот за потребител ( оператор ). Моля отворете менюто в ПОС ( трите хоризонтални линии горе в ляво ) и изберете „Отчет по оператори“ в каса.

2. Х – отчет

Ще принтира отчет, който ще Ви даде информация за натрупан оборот до момента. По закон всеки един отчет е регламентиран, но има разминавания в принтираната информация. За повече информация моля обърнете се  към фирмата, която сервизира вашето фискално устройство. Отворете меню и изберете „Дневни отчети“. През този бутон можете да „пуснете“ и Z – отчет. 

3. Z – отчет

Това е отчет, който се пуска в края на работния ден в два екземпляра, като единия от тях служи на счетоводителя , а втория се прикрепя към касовата книга. Този отчет нулира фискалното устройство (касовия апарат, принтер или преносимо устройство). Z – отчет можете да принтирате като от меню в ПОС изберете Дневно отчети и маркирате Z – отчет.

В момента на пазара, благодарение на последните изменения в закона, всички фискални устройства генерират автоматични Z – отчети. При всеки производител това е подготвено по различен начин, за това моля обърнете се към фирмата, която сервизира вашето фискално устройство (  информация можете да откриете в паспорта на касовия апарат ).

3. Отчет за период

В 99% от случаите тук става въпрос за месечен или годишен отчет. За да принтирате такъв отчет моля отворете менюто в ПОС и изберете Отчети по дати. В прозореца изберете начална и крайна дата и принтирайте отчета. 

 

II. ОТЧЕТИ ОТ НЕФИСКАЛНО УСТРОЙСТВО ( ТЕРМАЛЕН ПРИНТЕР)

За да принтирате информация през нефискален принтер, той трябва да е свързан с програмата и да е настроен за работа с нея. Информация за връзка на термален принтер с компютър ( Windows ) или таблет ( Android ) можете да откриете в нашия сайт в блог секцията. Там ще намерите и информация за подготовка на шаблони и как и по какъв начин можем да ги използваме. 

От нефискалния принтер имате възможност за принт на пет отчета с предварително зададени шаблони:

1. Отчет по оператор

Разпечатва отчет на текущия потребител в системата. Това е роля за всеки потребител и има възможност да се „показва“ или „скрива“ този бутон в менюто. Моля изберете бутон в менюто „Отчитане на касиер“. Отчета съдържа в себе си информация за отчетния оборот, името на потребителя, суми за служебно въведени и изведени, тотали на видовете плащания, сумата за отчет и колко пари има натрупани в касовия апарат.

2. Отчет за всички оператори

Тази функционалност ще разпечати бележка от нефискалния принтер с информация за натрупани обороти на всички потребители, които ползват системата, подобна на тази от предишния описан отчет, като ще добави и общия оборот на всички оператори.

3. Отчет по оборот по щандове за потребител

Това е отчет, който се ползва от ресторанти и заведения за бързо хранене. На него ще откриете информация за натрупани обороти по щандове (принтери) за текущия потребител. Отчета включва – име на потребител, отчетен период, суми по щандове и час и дата на принтиране на отчета. 

4. Отчет за оборот по щандове за всички потребители

Подобен на горе описания, но за всички потребители ползвали програмата по отделно.

5. Подробен отчет

До тук всички описани отчети са кратки и ако не съдържат информацията, която Ви е нужна, най – вероятно ще я откриете в подробния отчет. От меню в ПОС изберете „Разширен отчет“. Този отчет е единствения, който е подготвен за принт на A4 формат през системен принтер. Какво съдържа в себе си този отчет : информация на потребител, информация за суми по видове плащания, детайлна справка за всяка една продажба или сторно операция, с възможност за опис на броените банкноти.

 

III. КАК И ПО КАКЪВ НАЧИН ДА ЧЕТЕМ ТЕЗИ ОТЧЕТИ ПО ОПЕРАТОРИ?

Както е описано по – горе в статията всеки един отчет изведен от фискалното устройство е регламентиран от закона и въпреки това има разминаване между отчетите извадени от касови апарати на различните производители. За повече информация моля обърнете се към сервизната фирма.

Има разминаване между отчета във фискалното устройство,

и този от модула за бързи продажби

В зависимост от стила ни на работа и начина, по който ползваме програмата в определени случай се получава разминаване между различните отчети. За съжаление тук възможностите са много, но ще се опитаме да изброим всички.

Най – честото разминаване е породено от факта, че в определен период от денонощието фискалното устройство генерира автоматичен Z – отчет, който изпраща към НАП. Останалите отчети от нефискалните принтери не се нулират и това поражда разлика.

Друга възможност е принтирането на втори (ръчен) Z – отчет, което автоматично означава, че касата се е нулирала два пъти за период от 24 часа и това също поражда разминаване. 

По същия начин при повече от едно нулиране на отчетите на оператори от нефискалния принтер.

Неправилно въведени номенклатури за програмата – когато един артикул е маркиран в повече от една артикулна група към повече от един щанд. Това ще доведе до дублиране на оборота по щандове и отново разминаване. 

Ако по една или друга причина се въвежда ръчно информация в касовия апарат. 

Неволно не – нулиране на отчетите от нефискалния или фискалния, което води до натрупвания. 

Преинсталиране на програмата при неприключени (отворени сметки), което води до загуба на информация.

При загуба или нарушена комуникация между Фискалното устройство и компютъра (таблета), на който е инсталиран модула за бързи продажби.

 

IV. СЪВЕТИ ЗА РАБОТА

По възможност отчетите от термалните принтери и фискалното устройство да се пускат по едно и също време.

Профилактика на хардуера, като се обърне особено внимание на връзката между устройствата като кабел и интерфейс.

За фирми, които работят в интервал преди и след 0:00 часа и фирми чийто работно време е 24:00 часа – моля следете отчетността на вашите служители.

Да не се дава достъп до отчети на некоректни служители.

Забележки

Ако след избор на отчет програмата изведе съобщение, че има неприключени сметки, моля вижте менюто отворени сметки. Програмата позволява да се приключи всеки един отчет, но неприключените операции ще влязат в следващия отчет.

Примери за отчети от фискално устройство (като снимков материал ) можете да намерите много от интернет. 

Ако не виждате бутон в менюто за някой от изброените отчети, това означава, че нямате достъп. Трябва да редактирате активния потребител и да му дадете такъв – в интернет от меню настройки – потребители – роли.

При клиенти с НеСУПТО версия на програмата вероятността за разминаване е почти на 100%. 

 

Безплатна консултацияБезплатна консултацияБезплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация
Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. За повече информация и настройки, моля посетете нашата Политика за използване на бисквитки.

Затвори