fbpx
Как да въведете данъчната ставка от 9% в I-Cash?


данъчна ставка 1

От 01 юли е в сила изменението в Закона за данък върху добавената стойност, който предвижда промени в данъчната ставка на някои стоки и услуги.

Сред тях са: бебешките храни, пелените, ресторантьорските и хотелиерските услуги и книгите. Целта е да бъдат облекчени разходите на бизнесите, ощетени в най-голяма степен от ограниченията, наложени вследствие на пандемията. ДДС-то от 9% ще се използва до 31.12.2021 г.

Намалената данъчна ставка е предвидена за:

 • Зaведения, предлагащи консумация за храна на място.
 • Ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна; това не се прилага за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на бира, вино и спиртни напитки, освен в конкретни случаи, описани в законопроекта.
 • Фирми, предлагащи настаняване в хотели, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани;
 • Издатели, разпространители на книги и книжарници.
 • Търговци на детски храни, пелени и бебешки хигиенни артикули.

Важно! Прочетете становището на НАП, което дава разяснение относно приложението за намалената ставка от Закона за данък върху добавената стойност.

Как да добавите данъчна група Г, ако сте клиенти на I-Cash?

Всички артикули с променено ДДС трябва да са с данъчна група „Г“. Ако към 01.07. сте клиенти на I-Cash, групата не е предварително зададена. Тя ще бъде активирана за вашето складово стопанство, след като изпратите заявка до нашите сътрудници. След като е активна, можете да я зададете за артикулите по няколко начина: 

 • ръчно – от самия артикул;
 • чрез импорт, направен от вас;
 • чрез импорт, направен от нас.

Ръчна промяна на ДДС – от Артикули

Избирате Стока – Артикули – Редакция. Отваряте данните на съответния артикул. Избирате промяна на данъчната група – „Г“.

Важно! Променя се цената на артикула с ДДС.

Пример: Ако артикулът до момента е бил на стойност 20 лв. без ДДС и 24.00 лв. с ДДС, то след като изберете данъчна група „Г“, системата автоматично ще смени цената на артикула с ДДС и цените ще са съответно: 20 лв. без ДДС и 21.80 лв. с ДДС.

данъчна ставка 3

 

данъчна ставка 4

 

Как се визуализира в продажбата новият артикул? В следваща операция вече въведения с данъчна група „Г“ артикул се изписва така, както е запазен след последната редакция. Тоест 1 бр. от него ще е на стойност 20 лв. без ДДС и 21.80 лв. с ДДС.

данъчна ставка 5

Експорт и импорт на артикули

Втора възможност е да експортирате всички налични артикули за конкретен обект – Стоки – Артикули – Експорт в табличен вид. Изтеглете файла. След това отивате на Настройки – Импорт – Импорт на артикули. Изтеглете примерния файл за импорт. Копирайте данните на артикулите от предходния файл и ги нанесете в този, който подготвяте за импорт, но спрямо колоните във файла за импорт. Променете данъчната група от „Б“ на „Г“.

Важно! Ако импортирате файла, без да променяте цените – с или без ДДС, автоматично след импорта системата ще промени цената без ДДС. Ако промените цената с ДДС, то цената без ДДС ще се запази непроменена.

данъчна ставка 6

 

данъчна ставка 7

 

Ако ръчно коригирате цените в екселския файл, системата няма да ги пресмята автоматично. Можете да промените която и да е от двете цени. Ако разликата между двете отговаря на тези 9%, системата ще запази цените.

данъчна ставка 8

 

данъчна ставка 9

 

данъчна ставка 10

Добавяне на данъчна група при еднакви артикули за доставка и консумация на място – за ресторанти

Има разлика между това дали ще продавате артикулите в заведението или ще доставяте до дома на клиента.

Важно! ДДС-то на храната, продавана в заведението, е 9%, а това на храната, продавана за дома, е 20%.

Ако продавате на място и доставяте един и същ артикул, трябва да дублирате артикулната база (стоките, които ще продавате за дома и на място). За да няма разминавания, съветваме ви да си създадете рецепти за всеки отделен артикул, който ще бъде продаван на място и за вкъщи.

Добавяне на данъчна група при еднакви артикули за доставка и консумация на място

Ако доставяте храна до вкъщи, трябва да имате:

 • доставка – 20% – артикул X
 • продажба на артикул на място – 9% – артикул Y
 • продажба на артикул за дома – 20% – артикул YY

Необходими са ви 3 различни артикула, като X не се продава, а единствено е съставен за останалите 2.

данъчна ставка 11

данъчна ставка 12

 

Последователно:

1. Доставяте артикул X с 20% ДДС.

2. Създавате артикул X и избирате да е съставен артикул. Доставяте количество от него.

3. Създавате два други различни артикула – Y и YY.

4. Избирате редакция на артикула и рецепта. В рецепта добавяте съставния артикул – X и избирате какво количество от него да се изписва при всяка продажба на основния артикул.

Пример: Избирате X да присъства в рецептата със 1 бр. При всяка продажба на Y и YY ще се продава 1 бр. от артикула.

данъчна ставка 12

данъчна ставка 13

данъчна ставка 14

Нова доставка

Вашият доставчик не разделя артикулите на различни групи. Той ви представя фактура, на база на която заприхождавате стоката си – Операции – Доставка – Нова доставка.

Избирате чек бокса Отключи ДДС за редакция. Попълвате преобладаващото за артикулите ДДС в проценти. Така за всеки продукт ставката ще е заявената от вас. В последствие можете да промените процента на конкретен артикул, който е с различна данъчна основа.

Завършвате операцията. В края на документа са отразени цените и с 9% и с 20% ДДС.

Ако имате въпроси относно промяната на новата данъчна ставка, свържете се с нашите сътрудници или пишете на мейл: support@icash.bg

Безплатна консултацияБезплатна консултацияБезплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация
Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. За повече информация и настройки, моля посетете нашата Политика за използване на бисквитки.

Затвори