fbpx
Създаване на артикулна база: Въвеждане на номенклатури


Ще разделим въвеждането на номенклатурите (създаване на артикули) на два варианта и ще ги обсъдим по отделно като засегнем определени ситуации и как да ги подготвим. Първо ще обсъдим артикулите , който се ползват на бара , след това стоките , които се ползват в кухнята и отделно ще обсъдим какво се случва с артикулите , които се ползват и на двете места.

Въвеждането на стоките можем да подготвим по два начина. Първият начин е по – лесен и бърз , за втория ще Ви трябва да отделите малко повече време. Основната разлика между двата метода на въвеждане на стоките се отразява след това в справките, които дава програмата.

Вариант 1 – работа с обикновени артикули (създаване на артикули)

Започвам с подготовката на артикул като създаваме артикул. За пример създаваме артикул „Кафе еспресо“, който ще доставяме и продаваме на бройка. Добавяме артикул, като въвеждаме само име на артикул и задаваме продажна цена. Запазваме и вече сме готови да извършваме всички търговски операции: доставка , продажба, брак, ревизия и прехвърляне. По този начин създадена базата данни ще ни дава информация за движението на артикула в стопанството:

  • колко бройки сме заприходили

  • колко бройки сме продали

  • колко бройки сме бракували

  • колко бройки сме открили на ревизия и дали има разминаване между намерено и очаквано количество

  • колко бройки сме прехвърлили от склад в склад , ако имаме повече от един обект регистриран в програмата

Това е по – бързия и лесен вариант, но той не може да ни даде информация колко кафе сме продали и колко сме доставили, а само колко броя кафета сме продали. По този начин подготвени артикулите няма да ни дадат информация колко пари сме дали за кафе и колко пари ни е печалбата от този продукт.

Този вариант е удачен и удобен за клиенти и фирми, които се занимават с търговия на стока, която се заприхождава в склада и без да се „преработва“ се изписва от склада. За пример ще дадем бутилка минерална вода, която се заприхождава в склада на бройка и се продава на бройка. По този начин подготвят номенклатурите си (създават артикули) клиенти, който развиват своя бизнес в сверите на търговия с алкохол и цигари, продажба на строителни материали, продажба на канцеларски материали и др.

Вариант 2 – работа със съставни артикули

Започваме с подготовката на артикул. Ще ползваме примера от вариант 1, но ще го подготвим като артикул с рецепта. За целта ще създадем артикул „Кафе на килограм“. Това ще е артикула , който ще се доставя. Въвеждаме име и продажна цена , която е равна на доставната цена. Сменяме мерната единица като избираме „кг“(не бройна мерна единица). Това ще ни позволи да правим доставки и да ползаваме артикула като съставен като въвеждаме количества различни от цели числа В допълнителни настройки маркираме артикула като съставен и забранен за продажба. По този начин подготвен артикула ще предотвратим неговата евентуална бъдеща продажба.

След като сме подготвили съставния артикул требя да се върнем в предходния „Кафе еспресо“ и да отворим таб „Рецепта“ и да подготвим такава. Избираме кода да се изпълнява рецептата – При продажба и започваме да изреждаме артикулите , които ще влизат в нея – „Кафе на килограм“ от падащото меню и въвеждаме неговото количество. В примера трябва да въведем количество „Кафе на килограм“ , което ще излиза от склада при продажба на 1 брой „Кафе еспресо“ т.е. 0.007 кг.

Забележка: При създаване на складовото стопанство програмата генерира две мерни единици „бр“ и „кг“. Ако искате допълнителни мерни единици моля свържете се с наш сътрудник на посочените мейли в сайта.

За ресторанти – създаване на артикули

Следващото поле в таблицата с рецептата е Фира. Можете да въведете количество, което ще се добави към посоченото от вас в предната клетка и при продажба програмата ще сумира двете количества и те ще излязат от склада. Това ще доведе и до повишаване на доставната цена и маржа при продажба.

Програмата позволява и добавянето на редове в рецептата, което ще доведе до извеждане на няколко стоки при една продажба. Ако създадем артикул Кафе с мляко, рецептата му ще се състой от два реда Кафе на килограм и Мляко на литър.

Артикул с рецепта

 

По този начин трябва да подготвим всеки един артикул в меню „Артикули“. Първо трябва да започнем със списък на всички съставни артикули и след това да подготвим артикулите за продажба с рецепта.

Този метод е подходящ за клиенти, които развиват своя бизнес в сферата на ресторантьорството и всички наши клиенти, които подготвят подаръчни комплекти или окомплектоват няколко продукта в един.

Какво можем да очакваме от програмата при създаване на артикули по този начин ?

При този вариант на структуриране на базата данни с артикули , клиента ще получи по – детайлни справки. В системата артикулите ще бъдат разделени на две категории и клиента ще има възможност от една страна да следи количеството на насипно кафе в склада и програмата ще алармира, когато неговото количество намалее и от друга страна ще има възможност да следи приходите от продажбите на кафе. Като на база на доставки и продажби програмата ще калкулира и печалбата по дни , на месечна и на годишна база.

Повече информация можете да намерите в нашето онлайн ръководство .

Артикулите , които се прехвърлят от онлайн магазина трбва да отговарят на определени изисквания – вижте какви

Безплатна консултацияБезплатна консултацияБезплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация
Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. За повече информация и настройки, моля посетете нашата Политика за използване на бисквитки.

Затвори