fbpx
Всичко, което трябва да знаете за средно претеглената доставна цена


средно претеглена доставна цена 1

В днешната статия ще разгледаме какво е средно претеглена доставна цена и защо проследяването ѝ е важно, както за оптимизиране на работния процес, така и за изпълнение на ежедневните задължения на счетоводителите.

Какво представлява “ Средно претеглената доставна цена ” ?

Средно претеглената доставна цена е сумата, която сте вложили за придобиването на един брой от даден артикул в склада. 

Пример: Имате магазин за мебели. В склада имате налични 30 броя от артикул “Гардероб”. Първите 20 броя от този артикул са били доставени на цена от 100 лева на брой. Вследствие на промяна на цените на доставчика следващите 10 броя са били доставени за 150 лева на брой. 

=> Средно претеглената доставна =  116,66666 лева на брой 

Тъй като гардеробите, макар и доставени на различни цени, биват един и същ артикул, то вие се интересуваme от тяхната средна цена, а именно 116,67лв. 

Средно претеглената доставна цена е неизменна част при съставянето, както на счетоводния баланс, така и на годишния финансов отчет, тъй като е съставен елемент при изчисляване на основни счетоводни и финансови параметри като марж, кредитен оборот (отчетна цена) и множество справки. 

Именно затова е ценно да бъде осъзнаваме важността на средно претеглената доставна цена, защото по този можем да контролираме ефективността на нашия бизнес.

средно претеглена доставна цена 2

Как се изчислява средно претеглената доставна цена в I-CASH?

Словом бихме могли да го изразим по следния начин:

средно претеглена доставна цена 3

Пример: 

Имате магазин за мебели. В склада намирате 10 гардероба, които са останали отпреди. В справките установявате, че тяхната средно претеглена доставна цена е 150 лв. Днес получавате нова доставка от 20 гардероба. Всеки гардероб е доставен на цена от 200 лева. Как да разберем каква е актуалната средно претеглена доставна цена? 

Използвайки формулата софтуерът би изчислил средно претеглената доставна цена по следния начин: 

( 10 гардероба ( количеството, което сме имали вчера) X 150 лева (средно претеглена доставна цена) + 4000 лева ( парите, които сме дали за доставката на 20 гардероба на стойност 200 лева)) / ( 10 гардероба + 20 гардероба)

= (10×150+4000) / (10+20) = 

= 183.33333 лева 

=> Средно претеглената доставна цена е 183.33333 лева 

В случай, че извършвате за първи път доставка на дадения артикул или вследствие на продажба или на ревизия артикулът е бил изчерпан през предишния ден, средно претеглената доставна цена е тъждествена на последната доставна цена. (отново се изчислява по същата формула, но там където нямаме количество се заменя с 0).

средно претеглена доставна цена 4 - I-CASH.BG

Пример за първа доставка:

Имате магазин за мебели. Решавате, че имате нужда от нов артикул във вашия асортимент, а именно “Дървена маса”. Доставяте 10 броя от този артикул на доставна цена от 50 лева за брой. Колко е средно претеглената доставна цена? 

Използвайки формулата софтуерът би изчислил средно претеглената доставна цена по следния начин: 

((0x0) + 500 лева (общата сума, която сме дали, за да доставим дървените маси) / 0+10 броя (толкова дървени маси сме доставили)=

=500/10=

=50 лева

=> Средно претеглената доставна цена е 50 лева и е тъждествена на последната доставна цена

 

Пример за доставка след ревизия или изчерпване на количество: 

Имате магазин за мебели. Вашият най-търсен артикул е “кухненски стол”. Вследствие на многото продажби (или на извършена от вас ревизия) вече нямате налична стока от този артикул в склада. След една седмица получавате нова доставка от 50 броя от същия артикул на стойност от 20 лева на брой и се интересувате каква е неговата средно претеглена доставна цена? 

Използвайки формулата софтуерът би изчислил средно претеглената доставна цена по следния начин: 

((0x0) + 1000лева (общата сума, която сме дали, за да доставим кухненските столове) / 0+50 броя (толкова кухненски столове сме доставили)=

=1000/50=

=20 лева

=> Средно претеглената доставна цена е 20 лева и е тъждествена на последната доставна цена.

! По този начин (чрез ревизия) Вие може да занулите средно претеглената доставна цена и да контролирате движението на тази стока във вашия склад. 

 

В зависимост от това каква информация трябва да предостави средно претеглената доставна цена, формулата може да варира. Примерно, без ДДС, с ДДС, вместо предишния и текущия ден да отразява информация за първи и последен ден в определен период и т.н.

Принципът е един и същ, единствено променливите се изменят с оглед на информацията, която трябва да ни бъде предоставена. 

средно претеглена доставна цена 5

Къде можете да откриете средно претеглена доставна цена в I-CASH?  

 • Меню “Стоки”, подменю “Артикули”

Това меню систематизира информацията за всички артикули в артикулната база, именно поради това софтуерът изчислява средно претеглената доставна цена без ДДС. 

 • Множество справки, разположени в меню “Справки”: 

  • В подменю “Стоки”: 

     • Наличност– може да намерите информация за средно претеглената доставна цена с ДДС; 
     • “Наличност за период” – В тази справка средно претеглената доставна цена участва като съставен елемент в много параметри. По-подробна информация може да прочетете в нашето ръководство
  • В подменю “По артикули”: 

  • “Изразходвани съставни артикули”;
  • “Продажби по артикули” 
  • “Продажби по артикули за период”;
  • “Рекламации от клиент по артикули”
  • Корекции към доставка по артикули 
  • Бракове по артикул
  • Прехвърляния по артикул 
  • Осреднени цени за период
  • В подменю “Справки НАП”:

  • “Движение на стоки за период” 

средно претеглена доставна цена 6

Надяваме се, че сме ви успели да ви информираме за това колко е важна средно претеглената доставна цена при счетоводното и фактическото управление на вашия бизнес. 

I-CASH е складов и търговски софтуер, който ви пести време и усилия. Изчисляването на средната претеглена доставна цена е функционалност, която софтуерът не само предлага, но и включва при представянето на множество справки, които анализират вашия бизнес. 

В случай, че все още не сте се използвали I-CASH можете да го направите сега като се регистрирате на https://icash.bg/bg/  и получите безплатен месечен достъп до програмата! 

Безплатна консултацияБезплатна консултацияБезплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация
Безплатна консултация
Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му. За повече информация и настройки, моля посетете нашата Политика за използване на бисквитки.

Затвори